dimecres, 3 d’octubre del 2012

OPINAR ÉS LLIURE PERÒ CAL SER COHERENTS

Fa dies que li dono voltes al tema "Cavalls de Vent". I cada cop que hi penso, em bull més la sang. Crec que abans de res, cal ser respectuosos amb el que ha succeït, però també cal rumiar amb seny i no fer-ho amb la panxa. Abans de res, vull mostrar la meva sincera tristor, per la pèrdua d'una vida humana. La Teresa feia el que li agradava, amb el que gaudia, i cal tenir-li el respecte que cal.

Dit això, i a cada dia que es va aixecant, es van produint ventalls d'opinions sobre el que va passar, i de com (a temps passat) la gent pensa que s'havia d'haver actuat..... Ho sento, però ho haig de dir.... som un país de pandereta, i aquí incloc a Catalunya. Ens apuntem a l'esport nacional que no és un altre que "la rajada" a torn i a dret.

Pel tema en qüestió, ens hauríem de plantejar diferents preguntes, que poder permetrien tenir una visió una mica més coherent i "no hooligan" dels fets.

1.- Quan t'inscrius en una prova d'aquest tipus, hi ha algú que t'oblida pel darrera amb una pistola al cap, o s'inscriu un mateix, per lliure elecció?.

2.- Quan participes en una prova d'aquest tipus és el propi participant que és conscient que on va, és del seu nivell i que està preparat per fer-ho?.

3.- Algun membre de la organització de la prova va obligar a continuar endavant a les persones que no es varen retirar?.


Bé, només son tres preguntes sencilles que hem, aquí m'incloc jo, de contestar d'una manera personal però ben seriosa. Havent-se produït el tràgic fet com és la pèrdua d'un ésser humà, cal fer moltes reflexions al respecte.

Segur que les coses no es varen fer de la manera que s'havien de fer. Però ningú s'ha aturat a pensar, la pressió dels organitzadors al trobar-se més de 1000 participants a la sortida, procedents de tot el món, amb unes condicions meteorològiques adverses?. Ningú va mirar la previsió de la meteo, dies enrere de la prova quan ja indicaven condicions difícils a la zona?.

Sius plau, les organitzacions de les proves, estic d'acord que han de complir uns mínims, però ha de ser cadascun dels participants que coneixen quin és el seu límit els que al cap i a la fí, decideixen el seu inici en una competició (a l'hora d'inscriure's) com el seu final (si el que toca és la retirada). Fer una sagnant creuada contra el director de la Ultra Cavalls de Vent és més que no tenir clar el concepte de les curses de muntanya, del que significa enfrontar-se a la natura, i el que suposo inscriure's en proves d'aquestes on buscar el límit, té els seus riscos.

Prou d'omplir-se la boca, amb paraules que son buides. Prou dels oportunistes que no saben el que és organitzar una prova d'aquests tipus i opinen com si fossin els més entesos del mon.

Repeteixo, som un país de pandereta. Ha calgut que passi una desgracia, per començar a pensar en quin remei cal aplicar per a la gran massificació de curses de muntanya, sense cap tipus de control, i amb el vist-i-plau dels estaments oficials pertinents, es diguin federacions, es digui departament de Medi Ambient o qualsevol altre, que hi ha cada cap de setmana.

Però no només és això, m'agradaria pensar que a partir d'ara, això no servirà per tenir un afany recaudatori a qui és l'encarregada de lliurar per la pràctica esportiva com és la federació pertinent. Ara que la caixa dels esports està buida, caldrà carregar uns $$$$$ més, per aquest concepte?. I les RC, cobreixen a tots els participants o es fa la trampa per pagar el mínim?.

Moltes coses estan a l'aire, moltes trampes fan els tramposos i molt poc coherent son aquells que s'omplen la boca ara que ha passat una desgràcia però que abans no volien veure ni en pintura un servei mèdic en una Ultra. Per què, preguntaven?.... Doncs miri, per això....

I novament la caça de bruixes contra el director de Cavalls de Vent. Jo des d'aquestes línies, només puc dir que entenc la decisió pressa de donar la sortida a la prova i que personalment, quan tu tens la pressió de patrocinadors i sobretot de 1000 corredors, hagués fet el mateix.

Malauradament, no es podrà tornar a la vida a la Teresa, però això ha de servir per analitzar la nostra política esportiva. La metodologia que tenen els diferents Ens que regulen l'esport per posar ordre en aquest desgavell que són les Curses de Muntanya. Sino, acosteu-vos un cap de setmana a Les Gavarres. La massificació és descomunal.

Ja per acabar,  voldria deixar el tema de la organització de les curses de muntanya, però de qualsevol esdeveniment esportiu, en general. Si no es regularitza això i es deixa a qui té experiència i sap del tema, mai avançarem. Jo quan se m'espatlla el cotxe, el porto al mecànic que és el que sap del tema, malgrat jo condueixi.... A l'esport, tenint a casa nostre empreses organitzadores de nivell mundial, no s'entén com quatre amics, sense experiència poden organitzar quelcom.... així ens va.... Mirem a França, que malauradament, ens porten molt camí d'avantatge!!!.